perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivä - kansan, joukon, ryhmän ja yksilön

Itsenäisyyspäivä. Suomi itsenäistyi yli satavuotta sitten. Silloin siis itsenäistyi Suomen kansa. Itsenäistyi. Tuli itsenäiseski päättämään omista asioistaan ja toisaalta ottamaan vastuun omista asioistaan.

Kuinka itsenäinen Suomi todella on? Kuinka itsenäinen voi olla? Mistä itsenäisyys muodostuu? Nuista edellä mainituista. Entä mistä muodostuu kansa? Kansa muodostuu käsittääkseni kaikista Suomen kansalaisuuden omaavista yksilöistä.

Ahaa. Eli liittyykö yksilön itsenäisyys kansan todelliseen itsenäisyyteen. Mikä on näennäistä itsenäisyyttä?

Mitäs sitten on yksilön itsenäisyys? Onko se vastuunottoa itsestä ja omista päätäksistä. Ja päätösvapautta omista asioista. Mitä on vastuunottoa itsestä? Sitkö että ymmäsrtää olevansa vastuussa omista konkreettisista asioista yhtä paljon kuin siitä mitä sanaoo ja tuntee? Kyllä. Minusta se on sitä. Ja toisaalta ymmärtää että ei ole vastuussa siitä mitä toiset tuntevat ja tekevät.

Voisi kuvata vaikka näin että Jos Maikki sanon jotain ja joku siitä loukkaantuu se ei ole Maikin vastuulla koska hän on itsenäinen henkilö. Jos taas Maikki päättä kantaa vastuuta toisen loukkaantumisesta (myötäilee, välttelee, pelkää, suuttuu...) hän ei selvästikään ole oivaltanut mitä vastuu itsestä tarkoittaa.

Toinen asia on millaisilla tunteilla asioita ilmoille viestitään. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa että itsenäinen ihminen on vastuussa vain omista asioistaan, tunteistaan ja sanomisistaan ja kaikesta siitä mikä häneen liittyy.

Aina on vapaus valita. Ja "mutta" mitätöi aina edellisen lauseen.

Vuorovaikutteista ja oivallista Itsenäisyyspaivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti