perjantai 23. maaliskuuta 2012

Perhe-elämää mutta kenen ehdoilla


Yhteiskunta asettaa käyttäytymismallin, jossa ihanne-elämänkulku näyttää jotakuinkin tältä: löydät sen oikean sinkkumiehen/naisen vajaa kolmekymppisenä, menette naimisiin ja hankitte lapsi tai toisinpäin, olette vakinaisissa työsuhteissa ja ostatte oman asunnon. Tällaiseen perhe-elämään luonnollisesti liittyy myös farmariauto ja ehkä koira. Mistä tällainen malli tulee ja miksi?

Joskus tuntuu siltä ,että ihmiset toteuttavat tuota mallia vain siksi, koska se on hyväksyttävä ja mallikansalaismalli elää. Toisaalta sehän on biologian täyttymys: on jatkettu sukua. Toiset ovat kuitenkin aidosti onnellisia tuolla mallilla. Ja rakastavat toisiaan. Mutta toisaalta onko ihmisen enää järkevää jatkaa sukua...

Mitä sitten kun se on siinä, ollaan saavutettu ihannetila lapsineen ja asuntoineen ja avioliittoineen. Mitä sitten kun kuvaan astuu kolmas osapuoli, ihminen joka herättää tunteita. Toinen pysähtyy ja alkaa pohtia elämää.Hän saattaa pohtia: Olenko onnellinen näin? Tätäkö MINÄ haluan? Mitä MINÄ haluan? Tai syöksyy suinpäin tunteiden viemänä ja toimii vastoin omia arvojaan. Miksi hän tekisi niin?

Miten määitellän perhe? Minulle perhe on ne joiden kanssa tunnen itseni hyväksytyksi ja olevani turvassa. Toisaalta perhe on myös verisukulaisia. 

Onko olemassa oikeaa tai väärää ratkaisua, kun kysy on tunteista. Minusta ei niin kauan kuin oma moraali on rehellinen ja puhdas. Ei ole olemassa säännöstöä joka voisi ulkopuolelta määrätä miten tulisi tai pitäisi toimia. Ainut säännöstö on ihmisessä itsessään. Ja terve sisäinen säännöstö ottaa tarvittavalla tavalla myös kanssaeläjät huomioon. Olisi suotavaa toimia pienimmän pahan mukaan.

Jokaisella varmaan on jokin ihannekuva omasta elämästään ja tulevaisuudestaan. Niin minullakin ja se mitä se voisi olla, on perhe-elämää, mutta se perhe ei välttämättä ole aviomies ja omat lapset. Minun perhe-elämäni olisi elämää yhteisössä jossa on rehellisyys, turva, luottamus, rauha ja arvostus. Koostuipa se sitten miehistä tai naisista, lapsista tai elämisitä.

Minulle perhe ja perhe-elämä ei ole se miten yhteiskunta sen määrittelee vaan se miten minä sen määrittelen. Se on yhteisö jossa on hyvä ja rauhallinen olla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti